Lodówka kuchenna – podblatowa czy większa?

Wybranie odpowiedniej lodówki do kuchni powinno bazować przede wszystkim na tym, jak dużo pożywienia planujemy w nim przechowywać. Czy warto wtedy zdecydować się na model podblatowy, a może większy i bardziej pojemny?

Lodówka jest jednym z niezbędnych elementów wyposażenia kuchni, dlatego przy jej doborze musimy poświęcić nieco więcej czasu na znalezienie tego najlepszego modelu.

Skupmy się na jednym z parametrów, a mianowicie na pojemności lodówki oraz na jej wielkości.

Gdy mieszkamy samodzielnie lub w dwójkę, wcale nie musimy mieć sporej lodówki – wtedy dobrym pomysłem będzie niewielka lodówka podblatowa, która ma pojemność chodziarki i zamrażarki na poziomie około 80-100 litrów. To dobry wybór do małych kuchni, gdzie większa lodówka może nie być zbyt ustawna.

Musimy jednak pamiętać o tym, że zamrażarka w takich modelach jest niewielka i jej pojemność to zwykle około 10-12 litrów, dlatego wtedy, gdy mrozimy dużo rzeczy, może być zbyt mała.

Jeśli zależy nam na większej pojemności lodówki, możemy zdecydować się na wyższy model, ale niekoniecznie mający maksymalną wysokość. Lodówki średniej wielkości mają już większe zamrażalniki, więc dają więcej przestrzeni do łatwego przechowywania produktów spożywczych.